Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

  

Här finns det mycket att läsa om Kina.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kina#Kultur

 

http://www.tobbesresor.se/

 

 

 

Någon gång i April 2008........

 

var vi med Tobbes Resor till Tallin, och de hade samtidigt information om sin nya katalog. Bland allt utbud fanns det en resa till Peking, och den nappade vi på!

Just nu sitter jag väl och förtränger tanken på den långa flygresan, men ska jag få se bl.a Kinesiska Muren eller gå på Pekingoperan, så är det väl bara att checka in....... 

 

Jag har liksom haft planer på att rymma fältet närmare Jul, men då var det inga resor till Kina, utan nu bär det av den 18 November istället. Hela upplägget lät så spännande, så vi funderade i bara några minuter. 

 

Jag kommer att ha en Dagbok med mej, som ska användas flitigt, och sen när vi kommit hem hamnar det här. 

 

 

 

Här ska vi bo och dom

har, som tur är, både Pinnar och vanliga bestick

i restaurangen !

 

   

här i efterhand tycker jag att hotellet var enormt fint. 3* hade det,

så jag undrar hur hotellen med 5* ser ut i Beijing!

 

 8 September

2008

Nu börjar det närma sej!

Det är dags att söka Visum!

 

Har plockat i ordning alla papper och Pass, för att skicka till Kinaresor i Stockholm. 

Det är en massa uppgifter som ska fyllas i på ansökan, allt står på Kinesiska.......

Det är nog tur att det fanns förklarningar på svenska, för det hjälper liksom inte att sitta och slå i Parlören .

 

 22 September

2008 

Slutbetalningen för resan är inskickad, och även våra Pass för Visumansökan, så nu är det bara att vänta.......

 

4 November

2008

Idag kom våra Pass tillbaka, med Visumstämpel + biljetter. Klockan 13.45 den 18 åker vi med buss från Borlänge, och klockan 19 startar den långa flygresan till Peking.

Nog gruvar jag mej lite !

 

16 November

2008

Första packningen!

Pass, Biljetter, Dagbok & Pengar.

 

 

          18 November 2008           

 

 

Och så var det dags, att ge sej iväg på

"Det Stora äventyret".

 

Min morgon började redan vid 4-tiden, hade räknat ut att om jag blev riktigt trött, så kanske jag skulle kunna sova bort en del av den 9 timmar långa flygresan från Köpenhamn till Beijing!

Vi lämnade ett blött och höstlikt Hean på förmiddagen,

där regnet stod som spön i backen.

 

Och så hände något som aldrig hänt med våran Toyota förut..... den startade inte! Jag som redan var nog nervös, tyckte inte det var så kul...... Fram med batteriladdare och efter en minut, var allt frid och fröjd igen, troligen hade en lampa dragit ur batteriet under natten.

 

Åkte till Kattpigan och lämnade vår bil, och han skjutsade oss sedan till Busstationen.

Kvart i tolv började den långa resan mot Kina och Beijing. På busstationen var det också 8 till Kina-resenärer på plats, bl.a en Anders, som helt klart fattat det här med att resa med minimal packning..... Tänk om jag också kunde fatta det .

 

Anders och Pensionären tar en liten paus, under

 en av de intensiva dagarna.

 

Efter vägen mot Arlanda kom alltfler resenärer ombord, sammanlagt var vi 23 stycken som skulle bege oss till Beijing.

En guide från Tobbes Resor steg på i Uppsala och följde sedan med oss till incheckningen, sedan skulle vi klara oss själva! Som tur var fanns det mera flygvana resenärer med, för jag blir alldeles virrig när det gäller flygplatser .

Vid 18.30-tiden steg vi ombord på planet till Köpenhamn, en ganska kort resa, som jag klarade av utan större bekymmer........ men naturligtvis med en massa Fjärilar i magen! Det visade sej senare att flygplatsen i Köpenhamn var ganska "lätthittad", även för mej.

 

           Vira        

 Jag nervös, och Pensionären kolugn, på plats i Köpenhamn.

 

Det verkliga eldprovet för en som är flygrädd, blev resan till Beijing,  med nästan 9 timmar i luften. Som tur var visade sej min "trötthetsteori" stämma, jag lyckades faktiskt sova ca tre timmar, och så var det bara 6 kvar......... Och hur TRÅKIGT är det inte att flyga? Trånga säten och man känner sej som en Sardin. Lite avbrott blir det för middag och frukost ombord. Menyn är väl heller inget att hurra för, men det blir i alla fall något som man kan sysselsätta sej med under långa timmar.

 

Vira

 

 

          19 November 2008         

 

Strax efter 13.00, Kinesisk tid, landade vi i Beijing.

Då var klockan hemma 06.00 på morgonen.

 

Vi hade fått upplysningen "Ta tåget"av Tobbes Guide, "när ni kommer fram till Beijings Flygplats".......... Och det visade sej att det var det enda riktiga, det var flera kilometer till platsen där vi skulle hämta ut vårt bagage. Beijings Flygplats tar emot ca 60 miljoner resenärer varje år, och var verkligen jättestor. Hade vi inte fått reda på om Tåget, så kanske vi fortfarande skulle vara kvar och irra runt. Säkerhetskontroller, visa upp pass och en massa annat tog också sin lilla tid, men till slut var vi äntligen ute på Kinesisk mark. Soligt och fint väder mötte oss + vår kononguide "Maria", eller som hon egentligen heter, Zhu Yongmei.

 

   

 

 Maria har studerat Svenska i fyra år, och pratade jättebra, det enda som hon hade lite svårt med är vårt R, liksom alla Kineser. Efter ett tag tyckte man faktiskt att det lät alldeles "Liktigt" med hennes uttal . Hon hade mest av en slump börjat studera vårt lilla språk. Under studentupproren på Himmelska Fridens Torg under slutet av 1980-talet, blev alla Studenter uppmanade att göra militärtjänst i ett år. Hon vägrade, och hoppade av sin Samhällsvetensskapskurs på Universitetet. Hennes Pappa kom med förslaget att hon skulle studera svenska språket istället. "Det är ett fint och lugnt land, och du kan få nytta av dina svenskastudier längre fram i livet". Han hade helt rätt, har det visat sej. Bl.a har hon tillbringat 3 år i Sverige på Kinesiska Ambassaden. Hon har också översättningsjobb åt olika företag. Jobbet som Guide tar också en stor del av hennes liv, och vilken tillgång hon är för alla som anlitar henne.  

 

Hon har en dotter på 16 år, som bor hos hennes föräldrar. Maria hade för ett par år sedan köpt en lägenhet åt dom, en bit utanför Beijings centrum. Dottern studerade just nu det sista i gymnasiet, och vi fick reda på hur hårt alla barn har det i Kina, när det gäller studier. Toppbetyg betyder en chans till ett bättre liv, Maria själv pluggade hela dagarna tills långt in på nätterna, under sin tid på Universitetet.

 

Beijing är en jättestad, med över 14 miljoner invånare + ca 3 miljoner Gästarbetare. Stora skillnader mellan fattig och rik. Det gäller att ha rätt härkomst, från de finaste familjer, då ligger vägen öppen för stora inkomster. En medelklasslön ligger på ca 3000:- i månaden, med 10 till 15%  i skatt.

 

Religion har inte så stor betydelse, ca 10% är Buddister, av en befolkning på över 1,3 miljarder.

Resten av befolkningen plockar lite här och var av andra religioner.

 

         

 

          

  

           

           Smakprov på olika fantastiska huskomplex,

           som växer upp i Beijing.

 

Den längsta huvudleden i stan är 48 km lång..... då begriper man plötsligt att man är i en jättestad. En skyskrapa i veckan växer upp i Beijing. All världens arkitekter är där och formar om Kinas huvudstad. En stad som funnits i över 800 år. I en av skyskraporna finns en restaurang som kostar 180.000 att hyra för en kväll........ Flera av våra stora företag brukar ha sin representation där. Vi åkte bl.a förbi ett nybyggt bostadsområde........ där hade 100.000 människor flyttat in .

 

Innan vi åkte till Hotell Rainbow, blev det sightseeing och besök vid "Himmelens altare", eller som det egentligen heter: 

Himmelstemplet

Himmelstemplet heter The Temple of Heaven på engelska och Tiântán, på kinesiska.

Himmelstemplet är en park med taoistiska byggnader och tempel och ligger i sydöstra Peking. Det började byggas år 1420 och användes därefter av Ming- och Qingdynastierna för att dyrka himlen.

Det mest kända templet, som man kan se på alla vykort och turistreklam för Peking, är De årliga bönernas hus. Det är ett helt cirkelrunt hus som står på en sockel av tre lager marmorsten. Kejsarna kom hit för att be om goda skördar.

Kejsaren ansågs vara himlens son i det antika Kina och de hade till uppgift att sköta om alla problem på jorden på uppdrag av en himmelsk överhet. För att visa respekt inför överheten var det väldigt viktigt att offra till himlen. Templet konstruerades för dessa högtidligheter.

 

Här vandrade vi runt i ca 3 timmar, med gapande munnar och stora ögon......, och då var det här bara början på allt fantastiskt som vi skulle få se under resten av veckan.

 

  

 

Och här "Världens Mittpunkt"!

 

Jag blev verkligen imponerad av alla vackra takdetaljer....... undrar om inte det blir det här stuket på Härbre-taket !

 

Så plötsligt började vi se slutet på den här dagen, åkte till hotellet och checkade in. Ett vackert boende hade vi fått, med ett rum i Japansk stil. Hårda sängar, men nog sov vi gott efter den här första intensiva dagen, i alla fall. När jag och Pensionären öppnade dörren, träffade vi på en "inneboende"......... ett jättestort Kryp, som jag förpassade ut i korridoren. Tyckte att den kunde hitta något annat ledigt rum .

 

 

 

Efter uppackning blev det Välkomstmiddag..... och där fick vi en "kurs" på fem minuter av Maria, för att vi skulle kunna äta med pinnar. Efter ett tag fick man väl in snitsen något så när, men jag använde nog Gaffeln mera än Pinne, under hela veckan.

 

 

Ca 20 rätter dukades upp efter hand, på en snurrande platta mitt på bordet. Jättegott var det, och inte lika sött som vår svenska "Kina-mat". Soppa avslutade menyn. Jasmin-Te serverades också, ganska smaklöst, men det hör till måltiderna i Kina. Riset serverades nästan sist av alla maträtter. Förr i tiden levde Kineserna mest på ris, men efterhand som levnadsstandarden höjts, har riset mist sin betydelse. Behöver man inte ris efter måltiden, så visar det idag att man har det ganska bra ställt, och kan äta sej mätt på annnan mat.

 

Klockan 21.00 var det dags för Godnatt. Efter att ha varit igång i 36 timmar, så behövdes det ingen Godnattsaga.

Jag tror vi slocknade på 2 minuter!

 

Vira

 

 

               20 November 2008        

 

Efter en god natts sömn, och helt drömlöst, vaknade jag vid 6-tiden. Smög mej upp och fixade mitt pulverkaffe.

Duschen var ett kapitel för sej...... man märker att Kineserna är små människor, jag fick stå som en märla, när jag duschade. Även alla stolar är av lägre modell.

 

Klockan halv 7 hängde vi på låset till Frukosten, och den gick inte av för hackor. Det fanns allt man kunde önska sej, och mer därtill. Jag började med "skramlade ägg" (som Malin sa när hon var liten) och Bacon, Juice, sallad och kaffe med Croissant som avslutning. Kineserna är små....... men äta kan dom ! Jag och Pensionären satt och kollade en liten Tjej, som hade lastat på allt, som gick att få från de dukade borden........ Hon toppade med Bulle och Croissant, ovanpå spagettin! Tallriken såg ut som ett Mount Everest i miniatyr.

 

Efter frukost blev det en liten sightseeing runt i hotellet. För att vara ett hotell med 3 och en halv stjärna, så var det riktigt lyxigt. Kan undra hur 5-stjärniga i Kina ser ut? Flera olika restauranger, bar, affär och spa hittade vi.

 

Vid 9-tiden var det dags att äntra bussen för ett besök vid Himmelska Fridens Torg. 

 

Himmelska Fridens Torg.

Himmelska fridens torg heter Tiananmen Square på engelska och Ti¨¡n’¨¡nmén Gu¨£ngch¨£ng, på kinesiska.

Himmelska fridens torg är ett stort torg mitt i Peking som fått sitt namn av Himmelska fridens port vid torgets norra ände. Torget har en stor kulturell betydelse i Kina då det varit platsen för många historiska händelser, bland annat grundades Folkrepubliken Kina där den 1 oktober 1949. För oss i väst är torget antagligen mest känt för massakern som skedde den 4 juni 1989 efter långa demonstrationer. Hundratals eller tusentals studenter sköts ner av militären i områdena kring torget.

Himmelska fridens torg byggdes år 1417 under Mingdynastin. Torget renoverades och fick sitt nuvarande namn under Qingdynastin år 1699, och torget har sett ut som det gör idag sen 1949.

Torget är 880 meter långt och 500 meter brett, totalt 440000 kvadratmeter, vilket gör det till världens största torg.

På torget står det 38 meter höga monumentet för folkets hjältar och även Mao Zedongs mausoleum.

 

  

 

  

 

    

 

Här på torget blev hela gruppen fotograferade. Efter ett par dagar levererades kortet, insatt i en vacker bok om sevärdheterna i Beijing, till hotellet. Vi betalade 100 Yuan för den, och det är den verkligen värd.

 

Tillsammans med turistande Kineser, tillbringade vi någon timme på Torget. Massor av försäljare fanns också på plats. Dom sålde vykort, halsdukar och väskor. Halsdukarna kostade först "2 för 100", men efter prutande blev det för en i gruppen, "6 för 100" + väskan som försäljerskan hade dom i ! Klockförsäljare vimlade det också av, och de hade också svårt att uttala R. Inte minst märktes det när klockorna heter Rolex. "Brrrrrrrrrrr - tränade dom på - men det blev Lolex i alla fall. Dom här "äkta" klockorna tillverkas i södra Kina, där hela byar lever på att fixa till uren, och sedan säljer dom för 100 Yuan/kilo till uppköpare. Har man tur så kanske dom fungerar tills man kommer hem.

Hur som helst är det lite roligt också, inte minst för dom som kan det här med prutning. Inget för mej alltså........ jag hatar att pruta.

 

Nu så här i efterhand, är det svårt att fatta att lilla jag trampat runt på det här torget....... En minnesbild som jag har på hjärnan, är en stor Tanks, som är på väg fram emot en liten, protesterande Människa....... den 4 Juni 1989. Den bilden har jag sett flera gånger på TV under årens lopp, och nu har jag själv satt mina fötter på den historiska platsen.

 

Och så var det dags för ett besök i

 

DEN FÖRBJUDNA STADEN. 

 

Den förbjudna staden heter Forbidden City på engelska och Zijinchéng, eller Gùgông, på kinesiska.

Den förbjudna staden var kejsarnas palats under Ming- och Qingdynastierna. Ytan innanför murarna är hela 720 000 kvadratmeter och det finns 800 byggnader med totalt 8000 rum. Staden är världens största samling av bevarade antika träbyggnader som finns i världen och är därför med på Unescos världsarvslista.

Den förbjudna staden ligger mitt i Peking, precis norr om Himmelska fridens torg. Det finns två ingångar för turister, en från Himmelska fridens torg och en på norra sidan nära Beihai-parken.

Staden restaureras grundligt och det tar mycket tid och plats. Många delar är avspärrade för turister men det finns fortfarande mycket att se. Där finns ändå 8000 rum… Det sägs att det tar 10 år för arbetarna att reperera sig igenom hela området och när de är klara är det dags att börja om från början igen.

År 1406 påbörjades bygget som tog 14 år och 200 000 arbetare i anspråk innan det stod klart. All jord man fick över när man grävde vallgraven las i en hög utanför den norra sidan. Det blev till en stor kulle som heter Jingshan.

När den siste kejsaren Puyi lämnade sin tron år 1912 var det slutet för staden som kejsarpalats. Fram till dess hade 24 olika kejsare bott där.

 

   

 

Kejsarens hus i Den förbjudna staden, är det enda med 10 små figurer på taknocken. Det visar att det är det viktigste huset i hela Kina.

 

 Här fanns också 3000 Konkubiner boende, alltså Älskarinnor till Kejsaren....... De handplockades från hela Kina. Bara de allra vackraste flickorna fördes till Palatsområdet, och fick sedan tillbringa hela sitt liv där. På kvällarna valdes några ut, och placerades i små rum, och där fick dom vänta på att Kejsarens Mor skulle välja ut den som skulle behaga hennes son, just den kvällen!

En gång om året fick dom vinka åt sina föräldrar och släktingar, som kom på besök, på avstånd. De såg inget fel i det, för det var en stor ära att bli utvald ........

 

   

 

Alla män som hade med Kejsaren att göra, var Enucker....... ett sätt för Kejsaren att slippa konkurrens om sina flickor. Enuckerna hade också en annan uppgift att fylla. De fick smaka på all mat, innan Kejsaren själv vågade äta. Han litade inte ens på sina närmaste släktingar, med all rätt, alla ville komma till makten under den här tiden.

 

Kejsarens Trädgård var också en vacker plats, men jag kan tänka mej att den är ännu vackrare på våren eller försommaren.

 

    

 

 

 

Runt den här trädgården var det olika gårdar, som inte hade höga trösklar vid ingången.......... här fick barnen cykla runt, men så fort det var en tröskel på ett par dm, var det förbjudet område.

 

Efter Trädgården blev det mat på ännu en vacker restaurang, och med lika god mat som igår. Maria hade valt ut vad vi skulle få äta, och ingen klagade på det. Vatten och öl serverades. Ölen kostade ca 5 kronor.

 

Eftermiddagen avslutades med ett Museumbesök, som berättade lite om Beijings historia, och hade modeller av den jättestora staden, i trä.

Här köpte jag också min första souvenir, en tavla med en Trana, sydd i siden.

 

   

 

2 timmars paus på hotellet, som verkligen behövdes, för sen var det dags för middag och besök på Pekingoperan. Det var ett tillval vi hade gjort, som kostade 150:-/person.

Middagen var kanon, men Operan en liten besvikelse. Jag undrar om den inte var tillrättalagd för turister, lite kort och endast sista kvarten var imponerande, med akrobatik av högsta klass.

 

 

Efter operan tog vi oss själva till hotellet, och då var klockan nästan 22.00. Över 12 timmars sightseeing tar på krafterna, i både huvud och ben 

 

 

En väldigt Välkommen syn, efter en väldigt intensiv dag!

 

 

Vira

 

 

 

               21 November 2008         

 

 

 Telefonväckning vid klockan 7.......... men jag var naturligtvis uppe mycket tidigare, redan halv 5 .

Smög in på toaletten, och skrev dagbok. Igårkväll orkade jag inte. Den här resan är rena Maratonloppet, inga långa viloperioder tillåts!

 

Som vanligt var vi bland de första att sitta ner i frukostrummet!

 

Klockan 9 var det så dags att kliva på vår buss, en buss, som var alldeles ny och fräsch och med en kanonduktig Busschaufför. Lugnt och fint hade han hittills kört omkring oss i Beijings masstrafik. Jag tror inte man skulle klarat en minut själv, om man nu skulle kommit på någon dum idé, som att hyra bil, och försöka sej på sightseeing själv.

 

   

 

Första besöket på morgonen blev hos Pandorna i Beijings Zoo. Där fanns två äldre Pandor och 9 st "OS-Pandor". OS-pandorna var nu två år gamla, och skulle snart få åka "hem" till sina respektive distrikt i Kina. Jag hade trott att vi skulle få klappa dom mjuka nallarna........ men 2-åriga Pandor är tydligen inte så kramgoa som dom ser ut.

Det finns ca 900 Pandor kvar i Kina, och problemet för dom fina djuren är deras speciella diet, bara en sorts Bambu duger. Som på så många andra ställen i världen, så finns det ekonomiska intressen som går före tanken på djuren, när stora delar av deras miljö avverkas.

 

   

Två-åringar och en äldre Panda.

 

Lite besviken blev jag på att vi hade så kort tid vid Beijing Zoo, allra helst som jag suttit och läst om att parken har 7000 djur!

Men man kan inte hinna med allt..........

 

Efter besöket hos Pandorna, var nästa stopp vid Kejsarinnans Sommarpalats, det finns ett gammalt och ett "nytt" och det var till det nya vi åkte. 

 

SOMMARPALATSET. 

 

Sommarpalatset heter The Summer Palace på engelska och Yíhé Yuán på Kinesiska, som kan översättas till "Hälsans och Harmonins Trädgård".

 

Sommarpalatset byggdes ursprungligen under Jindynastin runt år 1200 och under Qingdynastin (1644-1911) hade den utvecklats till en lyxig park där kejsarfamiljerna kunde spendera somrarna. Sommarpalatset ligger lite högre än staden så temperaturen är aningen lägre där under sommarhalvåret. År 1860 skadades Sommarpalatset svårt när den engelsk-franska alliansen invaderade och plundrade. Det tog sex år att bygga upp palatsen igen. År 1900 var det dags igen när Peking invaderades av den 8 länder starka alliansen bestående av Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Tyskland, Japan, USA, Italien och Österrike. 1902 var det återuppbyggt igen.

År 1888 flyttade Kejsarinnan Cixi in i Sommarpalatset. Det sägs att hon spenderade 30 miljoner taeler silver (motsvarande ca 1200 ton silver) på att renovera och bygga ut palatset. De pengarna var egentligen en del av försvarsbudgeten och skulle ha använts till att bygga ut bland annat flottan.

Den sista kejsaren störtades år 1911 och år 1924 öppnades palatset för allmänheten.

 

   

Här åt vi dagens lunch, och det stället kan man väl inte klaga på? Bara entrén var väl värd ett besök!

 

I den här miljön smakar allt så bra!

 

   

Massor av fina statyer fanns överallt inom området.

 

Det jag blev mest imponerad av var "Den Långa Korridoren"!

 

       

Här är det inga klantiga Grafittimålare som hanterat penseln, utan riktiga Konstnärer. Korridoren var flera hundra meter lång.

 

 Den stora Marmorbåten var också imponerande, och Marco Polo-bron........ Ja, allt var alldeles underbart att kolla på.

 

      

 

 Efter den goda lunchen var det dags för en "Turistfälla" ! Ett ställe där det fanns hur mycket som helst av krimskrams....... Visserligen var det Pärlor, och vi fick en snabb introduktion av en guide, för att vi skulle förstå hur pärlorna odlades. Jag tror inte det stället blev rika på oss Nordbor, någon resekompis kanske köpte något litet, men jag hann aldrig uppfatta det. Ett hundratal försäljare jagade oss i alla fall runt, det gällde att inte stanna för länge vid någon monter .

 

Oj.... jag höll på att glömma att vi var på Teprovning också denna dag......

Kina är ju världens största te-producerande land, och naturligtvis hör det till att kolla lite på ett Te-hus.

3500 olika sorter finns det, men vi fick provsmaka 6 av dom. Vet inte om någon blev särskilt imponerande, men vi satt där och smackade i alla fall......

 

Köpte två Te-koppar, som var lite märkliga, när man häller i hett vatten, så ändras bilden på framsidan, på våra kom Pandor och Kinesiska Muren fram, lite roligt tycker jag! Vi fick också med en liten pinkande pojke....... den ska man hälla hett te-vatten på, och då pinkar han på den som sitter närmast.

 

    

 

Funderar också på om det är dags att skrota alla små tepåsar man har hemma....... speciellt när vi fick höra att innhållet i dom är "hopskrapet" från golv och bänkar .

Ska istället köpa te i lösvikt hädanfter. kopparna har en insats för det.     

 

Och så var det dags för SHOPPING i det stora Varuhuset, något som jag har svårt för! All världens märken på kläder och annat fanns det där, naturligtvis är allt kopior. Vi kom därifrån med en T-shirt, ett Lejon i något konstmaterial och 2 livremmar till Pensionären! Det mesta tror jag man kan köpa hemma i Sverige, till nästan lika bra priser......... när HM och Kapp-Ahl har rea.

 

 

Storlekarna på kläder är ett kapitel för sej...... T-shirten är i storlek XL, och är ändå för liten för mej, så någon mindre dam i släkten får nog överta den . Kände stor lättnad när vi fick lämna Varuhuset.......

 

Mellan förflyttningarna mellan olika aktiviteter, såg vi OS-arenorna, bl.a det stora Fågelboet, där friidrotten huserade, och Vattenkuben, där Simtävlingarna gick av stapeln.

 

       

 

 

Alla dom här jättestora vägarna är byggda under 7-8 år, efter att Beijing fick beskedet, att dom skulle stå som värd för OS 2008.

 

Efter en kanonmiddag på ännu en fin restaurang, kom vi till en av veckans höjdpunkter. Akrobatik stod på programmet........ Fattar inte hur människan kan få till det. Tyvärr fick man inte ta några kort på den här tillställningen , jag skulle gärna velat dela med mej av alla halsbrytande övningar. En del uppvisningar tordes man knappt titta på, utan kikade med ett öga!

Men......

det är inget lätt liv för artisterna, barnen sätts i akrobatskola redan vid 3-4 årsåldern, och sedan är det skola och träning som gäller, från morgon till kväll. Det är väldigt populärt för föräldrar i Kina att få in sina små i den här utbildningen, för det kan betyda skillnad på om livet blir fattigt eller rikt!

De som inte lyckas till 100% blir, i bästa fall Lärare på skolan, andra blir Vakter på stan....... Vi såg massor av sådana grönklädda ungdomar. 

Klockan var närmare 21.00 innan vi återkom till hotellet....... och då var det bara sängen som hägrade .

 

 

 Vira 

                                                                             

 

               22 November 2008         

 

Det här var faktiskt morgonen när t.om Fru Larsson höll på att sova över........

Vaknade 10 minuter före väckning klockan 7!

Alla fullpackade timmar och flera km:s vandrande måste väl ta

ut sin rätt någon gång, kanske .

 

Men klockan 9 var vi på plats vid bussen. Första besöket idag blev att åka till en stor park, där Kineserna träffas på morgnarna för att dansa, gymnastisera, utöva Taiji eller för att bara träffas, i största allmänhet.

 

Många äldre kvinnor har den här träffpunkten, för att ha någon att tala med. Inga namn eller andra privata saker behöver utlämnas.

 

   

 

 

Många av besökarna i parken kommer från husen i bakgrunden, och eftersom kineserna bor väldigt trångt och litet, var parken en viktig mötesplats. Många gamla far- och morföräldrar fanns också på plats, med sina små barn-barn. Mamma och Pappa jobbar en massa timmar per dygn, och de flesta vill inte lämna sina små till dagis före tre års ålder. Pensionär blir de flesta arbetare i Kina redan vid 50-årsåldern, och då ställer de gärna upp på att se efter barnbarnet.

 

 

En vacker park var det, att bara strosa omkring i.

 

Efter dagboksskrivandet ska jag avsluta med lite mera kunnande

om bl.a "ett-barns-politiken" i Kina, det var fasktiskt ganska intressant att höra om hur det kan gå till.

 

Ca en timme tillbringade vi i parken, och

efter att vi stått och lyssnat på vacker, gammal kinesisk musik som avslutning, var det dags för nästa sevärdhet:

Trum- och Klocktornen i Beijing.

 

 Klocktornet

och mittemot fanns Trumtornet.

 

   

 

68 dryga, tvära trappsteg ledde oss upp i tornet,

faktiskt är det svårt att se på bilden hur tvärt det verkligen var........

Väl däruppe fick vi se en uppvisning i trummandet. Klockan 3 varje morgon vaknade Kejsarens Ämbetsmän av första tummandet, för att förbereda dagens arbete. Klockan 5 var det dags för Kejsaren själv, att börja arbeta.

 

Utsikt från Trumtornet,

över ett gammalt bostadsområde i stan.

 

Här ute stod också två vakter, och det fanns en anledning till det: Under OS hade två personer hoppat ända här uppefrån, och tagit livet av sej!

 

Och så var det dags för Riksha-åkning i

Hutongerna....... 

 

Hutong kallas de tusentals gamla trånga gatorna och gränderna som var väldigt typiska för Peking tidigare men som nu tyvärr är på väg att försvinna. Många byggdes under Yuan-, Ming- och Qing-dynastierna (1200-1900 ungefär) och de ligger kring Den förbjudna staden som var kejsarens palats och mittpunkten i Peking.

En slags hutonger som vanligen kallas för vanliga hutonger, låg prydligt uppradade nära den förbjudna staden på dess östra och västra sidor. På dessa gator bodde mest finare folk och aristokrater. En enklare slags hutonger låg norr och söder om den förbjudna staden och där bodde mest köpmän och vanligt folk.

Huvudbyggnaderna i en hutong låg nästan alltid i formen av en fyrhörning, dvs fyra hus som låg som i en fyrkant runt en gård i mitten. Husen och gården kunde variera mycket i storlek beroende på vem som bodde där. De rika hade givetvis mycket större och högre hus med påkostad arkitektur och skulpturer. De vanliga människornas gårdar var mycket mindre och enklare, trånga gångar och låga hus. Hutongerna är i själva verket de gångar och korridorer som bildas mellan dessa grupper av byggnader i olika storlekar. De flesta gårdar har öppningen mot söder för att få så mycket ljus som möjligt och det gör att de största hutongerna går från väster till öster. Mellan dessa finns det mest små gångar.

 

   

 

 

 

Dom här bilderna är skannade från vykort vi köpte, riksha-åkningen genom alla gränder gick så fort, så det fanns inte chans till att hinna ta egna kort . Just det här området är Kulturmärkt och får inte rivas. De flesta hutongområden har inte dusch och toalett i varje hus, utan innevånarna får gå till ett "Public-House".

Staten äger husen, och rätt som det är kommer man på, att platsen behövs för ännu en Skyskrapa, och då är det bara för folket att flytta...... Massor av hus försvann under byggnadstiden inför OS, bl.a.

 

   

 

Här är det dags att placera sej i en Cykel-riksha, för vidare färd till en kinesisk familj, där vi blev bjudna på Lunch.

 

 

Här kändes det verkligen att det var hemlagad mat vi bjöds på, jättegott alltihop. Mannen och kvinnan i huset var lite över 50 år, men bägge var pensionärer. Han hade varit Polis förut. De hade också en döv son och svärdotter, som bodde alldeles nära. För att uttöka den ringa pensionen hade de öppnat sitt hem för turister. Det syntes i deras bokhylla, att många besökare är från Sverige..... det stod massor av Dala-hästar på hyllorna.

 

Mätta och belåtna drog vi vidare mot en Sidenfabrik.

 

Där fick vi se hur man spinner silkestråden från silkesmaskkokongen,och vilken skillnad det är mellan den kokong som innehåller en larv till skillnad från den större som innehåller två larver. Det är av den senare som alla sidentäcken görs. Funderade ett tag på att köpa två täcken, men blev lite tveksam, när det inte går att tvätta dom........ Det skulle räcka att hänga ut täckena ett par gånger om året, enligt försäljarna. Jag funderade på en sån sak som om man har småbarnbesök, som kanske kissar i sängen? De blev lite ställda, men kom överens om att det skulle räcka med luftning...... Inga täcken blev det.

Men en Siden-Morgonrock!

 

 

Och, Hör och Häpna !

Efter sidenfabriken åkte vi tillbaka till hotellet för 2 timmars paus.

Verkligen behövligt!

 

 

Så här blev det..... och efter att jag tagit kortet, så hamnade jag också på rygg !

 

En timme senare var vi på benen igen....... gick ner till Baren och tog en öl, och kollade på folk, men jag tror att vi blev mer studerade. Vi kallas för "stor-näsor" eller "stor-magar" i Kina, alla tycker att vi ser lite roliga ut.

 

Lite shopping i hotellaffären, bl.a mina Porslinsdamer och en Tröja kommer därifrån. Det kostade ett antal Yuan, men jag köper hellre något som jag verkligen vill ha, istället för 25 billiga T-shirts.

 

 

Skulle jag jämföra med Sverige, så är sakerna oerhört billiga ändå, och till Jul ska jag gå omkring och glänsa i min röda tröja...... !

 

Kvällen inleddes med busstur med resa till Nattmatmarknaden, och där kunde vi äta allt som finns på den här jorden, om vi nu känt för det...... men för oss blev det 2 grillade Majskolvar. Maria hade avrått oss från de grillade kötträtterna som fanns, och Kackerlackor och Skorpioner fick också vara ifred . Hörde senare att en av resekompisarna hade varit tuff nog att äta Orm, men det var heller inget för mej.

 

   

 

Men nog doftade det jättegott från alla stånd.

Hela området var ett köpcentrum, med en massa fina affärer, så det var bara roligt att ströva omkring där en timme.

 

   

 

De stora huskomplexen runt marknaden, hade börjat få lite Juldekorationer.

 

Efter besöket på Matmarknaden, väntade den här dagens höjdpunkt, 1,5 timmes

 

"Legenden om Kung Fu"

 

    

 

En berättelse om hur den lille Pojken kommer till den högsta form av insikt, genom meditiation, koncentration och praktiserande av Kung Fu. Kung fu är en kampsport i försvarets tecken. Ett trettiotal Munkar och 6 små pojkar gjorde helt halsbrytande övningar, krossade stenar, slog stora metallstycken i bitar, och låg på sylvassa spikar, med stenar på magen och några "kompisar" ovanpå det!

De här föreställningarna är så krävande, så att efter några uppträdanden byts artisterna ut, så de kan få vila i ett par veckor. 

 

Vi har också väldigt "krävande dagar", så efter föreställningen fanns inget annat i huvudet än:

Hem till Rainbow, stupa i säng och sova ! 

 

 

 Vira 

 

          23 November 2008         

 

Och så var den största av dagar inne........

Kinesiska Muren stod

på programmet!

 

Revelj redan vid halv sju, frukost klockan 8 och sedan bar det först iväg till en fabrik där det tillverkas vaser och figurer i Cloisonné-teknik.

Mitt drömställe, skulle kunna gått där en halv dag, bara för att se på alla fina konstverk!

 

        

  

 

Först skapas en vas, figur eller urna i Koppar, sedan läggs det på en massa små trådar i koppar, för alla figurer, blommor eller fåglar som ska pryda skapelsen. Därefter är det målning med emaljfärg som gäller, upp till sex lager färg med torkning emellan, ända tills ytan inom de små koppartrådarna är fyllda. Ett otroligt tålamodsprövande arbete. Sedan ska allt slipas och därefter brännas i ugn.

 

 

Här var sliprummet......... absolut ingen hälsosam arbetsplats, men jag tror nog att det var mest för att vi skulle få se hur det gått till i gamla tider. Jag kan inte tänka mej att arbetarna sitter så här idag.

 

   

 

 

Några exempel på vackra arbeten, hästen och kvinnofiguren kostade över 200.000 kronor, så det var lite väl häftigt, även för mej........

men en Vas följde i alla fall med i väskan när vi lämnade fabriken.

 

 

Jag har sett exempel på sådana här vaser på Loppis, men då är det för det mesta kopior, gjorda i Mässing. Vi fick lära oss att känna skillnaden i vikt av en guide på fabriken.

 

Och så var det dags för en liten busstur igen.... till

MING-GRAVARNA,

och 

ANDARNAS VÄG. 

 

Minggravarna heter The Ming Dynasty Tombs på engelska och Míng cháo shí sân líng, på kinesiska.

Minggravarna är ett område där 13 kejsare från Mingdynastin ligger begravda. Det ligger 50 km från Peking city och området är väldigt stort, totalt 120 kvadratkilometer. Den första kejsaren begravdes år 1409 och den sista 230 år senare. Totalt finns där 13 kejsare, 23 kejsarinnor, 2 prinsar, fler än 30 kejsarfruar samt en eunuck (tjänare till kejsarna). Det finns fler kejsargravar men detta området är det allra bäst bevarade.

Minggravarna är en grupp byggnadsverk men var och en av gravarna är fristående och har sin egen karaktäristiska stil. Varje grav är byggd vid foten av en kulle och avståndet mellan gravarna är mellan 500 meter och 8 kilometer.

Det är mer än 500 år sedan gravarna byggdes men de är bevarade extremt väl. Det visar inte bara hur lyxigt kejsarna levde utan är även av stor betydelse för arkeologerna att allting finns kvar precis som när det byggdes.

 

       

 

Här är vi på väg in till det stora området med gravar, Maria berättar och förklarar, och vår resekompis Olle lyssnar och lär......... Han är verkligen ett bevis på att man är aldrig för gammal för nya kunskaper. Olle var 86 år, snart 87!

 

   

 

   

 

Ett mycket vackert område att strosa runt i, och det första stället som det gick att ta kort på, utan att det fanns en massa folk framför kameran!

Vi hann t.o.m att dricka en kopp kaffe här, visserligen väldigt blaskigt, men i alla fall......

 

   

 

Gott om vackra antika saker, fanns det på museét.

 

Sen, tror jag, blev det en kort busstur igen, till

"Andarnas väg". (Hjärnan vill inte fungera riktigt..... inte ens Pensionären kommer ihåg om vi åkte buss !

 

 

   

 

Vägen var ca 1 km lång, med en massa fina stora stenstatyer, här kommer ett litet gäng....

 

   

 

 

       

Här fastnade även jag på bild...... och på den i mitten är den fantastiskt roliga, och kunniga, Guiden

Inger Döhl från Malung.

 

Och så skulle det bli lunch, men mina tankar var redan vid Muren . God mat, som vanligt, och lite shopping, för lunchstället var beläget innanför en affär........ undrar om inte det är uträknat!

Inga kort blev tagna här, för nu var jag redan flera mil bort i mina tankar!

 

13.45, lokal tid, 06.45, svensk tid den

23 November 2008 såg jag

 

KINESISKA MUREN!

 

Murens konstruktion är relativt enkel: en kärna av fyllnadsmassor (hårt stampad jord) med klädsel av murverk. Muren är cirka 8 meter hög och lika tjock vid basen; upptill är bredden cirka 4 till 7 meter. På jämna avstånd har vakttorn byggts: de uppgår till ungefär 24 000 stycken.

På vissa sträckor är muren dubbel och innesluter stora landområden.

Vakttornen användes för att lagra vapen, husera trupper och sända röksignaler. Baracker och administrativa center fanns med längre mellanrum. Kommunikationen mellan de militära enheterna längs muren och möjligheten att kalla på förstärkningar samt varna garnisonerna för fiendens trupprörelser var mycket viktig, därför byggdes signaltorn på bergstoppar och andra högre platser där sikten var god.

Innan tegel började att användas bestod byggmaterialet av sten, jord och trä. Under Mingdynastin användes tegel, kakel, kalk och sten. Storleken och vikten på teglet gjorde arbetet lättare och bygget gick snabbare, dessutom tålde teglet mer vikt och var uthålligare än stampad jord. 

Muren tillskrivs ofta Kinas förste kejsare, Qin Shihuang, som regerade mellan 221-210 f.Kr. Det var han som lät bygga ihop och förlänga de kortare murar som byggts under De krigande staternas tid. Han rev då samtidigt de flesta norr-syd-gående murar som tidigare byggts.

Muren skulle skydda Kinas invånare från nomader från norr, något som var aktuellt för de flesta dynastier som inte själva höll områdena norr om muren. Däremot förföll muren exempelvis under Yuan- och Qingdynastierna som själva hade sina kärnområden norr om muren. Under Mingkejsarna på 1400 och 1500-talen byggdes muren för sista gången och förlängdes till sin nuvarande sträckning, som är ca 600 mil.

 

Den finns med i Unescos Världsarvslista, men räknas inte in i "De gamla Underverken"..... lite konstigt tycker jag personligen, för nog är både Ming-gravarna och Muren  lika imponerande som t.ex Egyptens Pyramider. Det finns faktiskt en "modern" lista också, och där är åtminstone Muren med!

 

Men..........

man kan inte se Muren från Månen, det är en myt!

 

Populärast för oss turister är Badaling, 848 m över havet, som ligger ca 80 km nordväst om Peking. Muren renoverades här till nyskick under 1950-talet och var den första biten av muren som gjordes tillgänglig för besökande.

 

Men annars ser en stor del av Muren ser ut så här:

 

Vykort.

Men man förstår ju att det tar sin lilla tid att fixa till flera hundra mil.

 

 

   

 

Här är vi på väg....... Kallt och med snökänsla i luften, men vi konstaterade efteråt, att det var nog tur att det var kyligt, för svettig blev man !

 

        

 

Här börjar vandringen, och det känns nästan overkligt.......

 

   

 

Riktigt brant var det på vissa ställen, så det gällde

att ha skor med bra fäste.....

 

 

Som sagt,

det är väldigt brant på vissa ställen, och med varierande höjd på trappstegen, från ett par cm till 4 dm, så kändes det i benen efter ett tag!

 

     

 

  

 

Vägen ner var heller inte så lätt, speciellt om man har hala skor.... 

då man får gå baklänges .

 

    

 

När vi kommit ner från Muren, gick vi till ett Café, där det märkligt nog spelades ABBA-musik utanför........

Belöningen för vandringen bestod i alla fall av gott Kaffe och en liten Konjak!

 

Efter ett tag åkte vi tillbaka mot Beijing, för att äta

Middag på en Mongolisk Restaurang.

 

        

 

Lite mera kryddor i den här maten än den Kinesiska, gjorde att jag blev väldigt förtjust i alla rätter.

Och Olle........ Ja, som den Charmör han var så passade han på att krama om en vacker, liten Mongoliska 

 

Maten gjorde att man kände sej, som om man fått i sej Sömnpiller, och även den här kvällen somnade man ovaggad......

 

    Vira 

 

 

          24 November 2008         

 

Ledig dag !

 

Och då blev man nästan lite ställd......... alla andra dagar hade vi ju vimsat efter Maria, som en skock Dagisbarn.

 

En del resekompisar var ute och åkte Taxi, en del besökte Sidenmarknad och Varuhus igen, men vi bestämde oss för att ta det lugnt. Efter frukost, och nu blev vi sittande extra länge för att riktigt "bunkra upp", drog vi iväg ut för att utforska omgivningarna runt Rainbow. Till kvällen väntade Peking-Anka, så vi bestämde oss för att hitta ett café, och bara ta något lätt till lunch.

 

En härlig dag var det, med ca 12 +grader, soligt och vindstilla.

 

 

 

Första stoppet blev vid en Supermarket, men det var väl inte så mycket att se egentligen, men vi kollade i alla fall på lite priser på Kameror och Vitvaror. Priser som såg ut att ligga på nästan samma nivå, som hos oss. Troligtvis skulle vi kunnat pruta, men jag vet inte om Kineserna själva har möjlighet till det. Kan förstå att de flesta Kineser tycker det är dyra varor, om man tänker på att medellönen hos en arbetare ligger på 3000/mån.

 

Studerade stadslivet, och la märke till en märklig sak......... Här i Sverige nästan översvämmas stadsbilden av EU-Moppar från Kina, medan Kineserna själva trampar omkring på uråldriga cyklar.

Det, om något, måste vara bevis på att dom tillverkas av den billigaste av arbetskraft, för att vi ska kunna fortsätta att höja vår "välfärd"!

 

   

 

En annan sak som vi lade märke till, under vår promenad, var att alla fönster i de statliga husen, var oerhört trista...... inga gardiner, möjligtvis hängde det någon genomskinlig trasa här och var, och inte en blomkruka såg vi. Faktiskt en stor kontrast mot alla färgglada turistställen vi besökt under veckan. 

 

Och så hittade vi cafeét..... där dom faktiskt serverade riktigt gott Kaffe. Till det tog vi något som såg ut sen en jättestor Bulle, men som visade sej vara en form av Pizza . Gott var det, och när vi betalade kostade hela kalaset ca 10 svenska kronor. Servitrisen på stället pratade oavbrutet i 45 minuter, på Kinesiska, och skrattade, och vi nickade och höll med. Vi har faktiskt ingen aning om vad hon sa........ Engelska förstod hon inte alls, så vi "satt i samma båt" så att säja !

 

Eftermiddagen tillbringade vi på hotellet, sov lite, shoppade i affären och tog en öl i baren.

 

Sen till kvällen var det dags att stiga på bussen, och åka till en vacker restaurang, där vi skulle äta Avskedsmiddag, som betydde den berömda Peking-Ankan!

 

 

       

 

I ett mycket vackert rum fick vi sitta, och min favoritlampa hängde över bordet, så allt kändes helt okej.

 

Någon högsta kulinariska upplevelse blev det faktiskt inte, vi har ju ätit minst lika god mat under hela veckan. Lite överreklamerad tror jag faktiskt att Turist-Ankan är .

Här serverades vi också Kinesisk Snaps, 56% stark........ Jag har problem i vanliga fall med våra svenska snapsar, så jag delade upp det minimala glasets innehåll i 3 smuttar .

 

Efter ett par timmar var det återgång till hotellet, där en del av oss avslutade kvällen med

besök hos trevliga Anna & Gudrun, i rum 708.

 

 

Var skulle Olle sitta..... om inte hos Tjejerna?

 

Tidig kväll blev det, imorgon väntade hemresan.

 

 

   Vira 

 

 

          25 November 2008         

 

Hemresedag...... och Fjärilarna i magen hade åter vaknat!

 

Vira

 

Frukost, packning och "kolla-noga-så-man-inte-glömmer-något", var väl det vi ägnade oss åt under morgonen. Pass och biljetter hamnade i min ryggsäck. Betalade också en liten summa i receptionen för en  flaska vatten, som vi tog ur Mini-baren första kvällen, och två rakhyvlar.

Vatten köpte vi resten av veckan, i en liten affär tvärs över gatan. 3 st 1.5-liters kostade ca 10 kronor.

 

Klockan 11.00 kom en liten buss och hämtade alla tunga resväskor för transport till flygplatsen.

 

 

Och här står Gudrun, Anna, Anders och jag och väntar på att klockan skulle bli kvart i 12,  för då var det dags att åka till flygplatsen.

 

Kändes nästan lite sorgligt att lämna Beijing en av de vackraste dagarna under hela veckan. En strålande sol, blå himmel och minimal smog i luften, gjorde att nog skulle man kunnat tänka sej ett par dagar till i Kina.

 

   

 

Vi hade ca 1,5 timmes väntetid på Beijings Flygplats, men den väntetiden blev det absolut inte fel på........ Guiden Inger Döhl hade något specialkort, som gjorde att jag, Stig, Olle, Gudrun och Anna, fick sitta och slappa i First Class Lounge, med gratis kaffe och bröd........ om nu inte det kommer en räkning efteråt, man vet aldrig . Det var ju tur att vi höll oss till Inger..........

 

 

Här sitter vi och väntar på att få gå till Gaten för Köpenhamnsplanet, jag lite allmänt förvirrad och alldeles tom i huvudet, med tanke på den långa, tråkiga flygresan.

 

Pass- och säkerhetskontroller avlöste varandra, men till slut var det dags att stiga ombord, men nu blev det ingen sömn, utan jag fick genomlida flygningen klarvaken. Jag förstår egentligen inte min flygrädsla, hela flygningen gick lugnare och mjukare än en busstur hemmavid.

 

Vid ca 20.30-tiden (svensk tid) steg vi ombord på Köpenhamnsplanet till Arlanda. Nu hade vi lite turbulens........ men jag satt och peppade mej själv: "Det är ju bara en gropig grusväg du åker på" !

 

Efter lite mer än en timmes flygning, stod jag med mina båda fötter på svensk mark igen!

 

Arlanda mötte oss med snö, det hade tydligen varit ett riktig oväder dagen före, så vi hade tur, som fick landa där det var menat.

Dagen före hade flygplanen fått landa i Göteborg.............

 

Bussresan hemöver gick bra, och med stopp för att resekompisarna skulle hamna på rätt plats, så var vi och sex till, vid Borlänge Busstation vid halv 2 tiden.

 

Kattpigan hade sett till att bilen stod på plats, och efter lite proviantering, kunde vi stiga in hemma klockan 2.

 

Hur det gick sen, med sömn, och annat går det att läsa i Bloggen för den 26/11. 

 

 

                       

 

 

Lite anteckningar.... "Huller om Buller"

 

          30 November 2008         

 

 

 Nu när man sitter här och försöker smälta alla intryck av resan, så snurrar tusen olika tankar i skallen....... och jag får ingen ordning på dom, fast jag försöker .

 

Börjar med ett stort Tack till Tobbes Resor, Kinaresor och Guiderna Inger Döhl och Zhu Yongmei "Maria", för att vi fick vara med om en resa, som jag aldrig kommer att glömma!

 

Men ett par dagars förlängning hade inte skadat...........  bl.a skulle jag velat se mera av Beijing Zoo.

 

 

 

Sammanfattningsvis var det en helt underbar upplevelse, tillsammans med ett gäng trevliga resekompisar, speciellt kommer jag nog att minnas Olle..... snart 87 och en otroligt pigg Charmör.

Även Anna och Gudrun kommer nog att finnas kvar i mina tankar, och jag hoppas att vi kanske kommer att träffas på någon mera resa med "Tobbes". Gudrun och hennes väskaffärer dröjer det nog också ett tag innan man glömmer......... Jag tror att det blev 4 st Gucci-väskor, som slutligen hamnade i hennes packning, och jag tror att priset blev "4 för hundra" innan prutningen var klar! Ännu senare under veckan hade priset sjunkit ytterliggare...... "7 för hundra". Anna minns jag för hennes lättsamma sätt och smittande skratt, där vilar inga ledsamheter!

 

Olle och Gudrun.

 

Och jag minns även den tuffa "Tjejen" från Borlänge som ställde sej upp och sjöng och joddlade, när vi var och åt Pekinganka, bra gjort! Tyvärr har jag inte namnet kvar, mina papper med alla deltagare har försvunnit...........

 

Alla resekompisar var kanontrevliga och lättsamma, och hade vi haft några flera dagar på oss, så tror jag vi hade sammansvetsats ytterliggare.

 

 

Och så hade vi en Guide vissa dagar, som jag gärna

följer med på nya resor framöver:

Inger Döhl från Malung, hon är frilansare, och det händer saker omkring henne hela tiden, men inga problem för det .

Under den här resan var hon ute med 6 st av våra kompisar, för att åka Taxi........ och försökte få in dem i en stor Buss..... tills alla kom på att det var nog ingen Taxi....... utan en Polis-Buss!

Undrar vad Poliserna tänkte?

 

 

 

 

Vår guide Maria berättade en ganska lustig sak, om hennes första kontakt med "Svensexan" i Sverige:

Hon jobbade under en period vid Kinesiska Ambassaden i Sthlm, och hade fått besök av Kinesiska vänner, bl.a var dom och turistade i Malmö. Det var Februari och riktigt kallt. Plötsligt fick dom se en naken mansperson stå bunden vid ett träd, framför stod en korg med råa ägg....... Alla som passerade skulle kasta äggen på honom, och inte förrän korgen var tom, skulle han befrias. Maria och kompisarna tyckte så synd om killen, att de bestämde sej för att "hjälpa till".

Fortfarande fattade dom inte varför någon kunde vara så stygg, som bundit den stackaren vid trädet, men ju fortare han kunde befrias, desto bättre!

När de sedan fick förklarningen till varför han pinades på detta "råa" sätt, så utbrast en av kompisarna:

"Nu begriper jag varför så många i Sverige är bara Sambor,

istället för att vara gifta" !

 

 

 

 

Lite roliga saker kan hända under en sån här resa......... Tänk att man skulle åka ända till Kina, för att få träffa trevliga grannar ! Paret som står bakom mej, Ingegerd och Göran Säfström, bor på andra sidan Dalälven, inte alls långt från Hean. Efter ett par dagar kom vi underfund med att vi nästan bor nästgårds! Kanske kommer vi att träffas igen under någon mera resa, jag kan ju alltid hoppas på det. Eller också får vi väl trava över bron...... och hälsa på någon dag framöver!

 

 

"LITE EXTRA VETANDE"

 

72 st Mc Donalds finns i Beijing

 

 

 

 

För några år sedan avskaffades Konduktörerna på Bussarna, och det var 2-3 st på varje buss......

De flesta var Kvinnor i medelåldern, och nu hade de fått nytt jobb. De stod nu istället vid Hållplatserna och viftade med en Röd flagga, när Bussen kommer inom synhåll!

 

Bönderna tillhör en form av Kollektiv.

All Jordbruksskatt är avskaffad, för att jämna ut skillnaderna

mellan stad och landsbygd.

 

56% av Beijing är Grönt!

Mycket Träd, Buskar och Blommor

 har planterats under åren före OS 2008.

 

Begravning:

 

I stora städer är det Kremering och Minneslund.

Men..... har man Pengar så kan få begrava i en kista.....

Pris 100.000 Yuan.

 

På vissa ställen på landsbygden är det träkista som gäller.......

och den har man hemma i ett särskilt rum, och målar om den varje år!

 

Tibet:

Det kan vara Bergsbegravning, dvs Kroppen hängs upp i träden, så att Fåglarna får äta på den!

Eller också läggs Kroppen i en sjö, så Fiskarna får äta.

Därför äter inte Tibetaner Fisk

 

"Ett-barns-politiken" i Kina är ett kapitel för sej......

 

Medelklassen får böta 50.000 Yuan om dom får mer än ett barn, dom riktigt rika kan "köpa" ytterliggare ett barn för 100.000, och dom riktigt fattiga skaffar sej fler än ett...... för dom har inga inkomster att ta böterna av..........

Kina har också 56 olika "Minoritetsbefolkningar", och dom får ha flera än ett barn.

Faktiskt var det så, att vi såg väldigt lite barn, under den här veckan, de är antingen i skolan eller på dagis..... och det är långa dagar vi talar om. Skolan är stenhård och med en otrolig konkurrens..... bra betyg betyder skillnaden mellan ett gott eller dåligt liv i Mittens Rike.

 

Det lilla ensamma barnet kallas för "Den lille Kejsaren" eller "Den lilla Kejsarinnan" av sina Far- och Mor-föräldrar. 

 

 

  

Den här Bruden såg vi, när vi var på väg till

Hutong-området.

Kortet är taget av GS i Gimsbärke.

 

Skilsmässofrekvensen är den högsta i världen, i Kina....... men Maria tyckte inte det var så konstigt! Paren träffas aldrig, det är jobb, jobb och jobb som gäller, i ett land som vill öka sin välfärd. Men jag önskar den här vackra Bruden: Lycka Till!

 

 

                                                            

 

 Här inne ligger kvarlevorna efter Mao, dvs det som folket går och tittar på, är en Vaxdocka!

I en annan del av masoleumet finns kroppen, som är i väldigt dåligt skick.

 

Få andra personer har under 1900-talet haft så stor direkt påverkan på andra människors liv som den kinesiske tänkaren, revolutionären och kommunistiske diktatorn Mao Zedong (tidigare skrevs hans namn Mao Tse-Tung).
Under Maos år vid makten genomlevde det kinesiska folket större förändringar under 3 decennier än kanske något annat folk har upplevt under en så kort tid. Man gick från att vara semi-kolonialt samhälle försatt i krig och fattigdom, med en ekonomi som hade såväl kapitalistiska som feodala inslag – till en totalitär kommunistisk stat, med kommandoekonomi, styrd av en lynnig envåldshärskare.


Barn- & ungdomstid

Mao Zedong föddes 1893 i en ganska välbärgad familj i provinsen Hunan. Han hade privilegiet att kunna studera vid en bättre skola i provinsens huvudstad Changsha. I 20-årsåldern flyttade Mao till Peking och fick där arbete vid universitetsbibliotek, och där blev han bland annat bekant med den kommunistiska läran.
År 1921 deltog Mao vid grundandet av det kinesiska komunistpartiets första kongress och han började snart med att arbeta på heltid för partiet. Under det påföljande decenniet hade han många olika funktioner och uppdrag inom partiet.

Den långa marschen

1934 påbörjade Mao en vandring från provinsen Jiangxi i sydöst till Shaanxi i nordväst. Syftet var att fly undan nationalisten Chiang Kai-Sheks trupper. Det var en nätt promenad på ca 1 000 mil som tog ca 360 dagar att slutföra. Under marschen dog också ca 93 000 av de 100 000 soldater som fanns med när marschen påbörjades.

Mao tar makten

När marschen var över skapade kommunisterna en bas i bergen Yanan i Shaanxi. Där levde de primitivt, i grottor, och förde gerillakrig mot japaner och nationalister (nationalisterna och kommunisterna var emellertid förenade i kampen mot japanerna under några år).
I Yanan lyckades Mao Zedong också att stärka sin maktposition i partiet och blev nu den obestridlige ledaren.
1949 hade kommunisterna segrat, revolutionen var genomförd och Mao kunde ropa ut den kommunistiska republikens grundande med orden ”Det kinesiska folket har härmed rest sig.”

Under 1950-talet genomförde kommunisterna ett antal reformer som avskaffade det privata ägandet och man antingen körde ur landet, fängslade, skrämde eller tog livet av folk som man tyckte hörde till fel klass eller hade fel åsikter. Maos egen position blev bara starkare och starkare, men likaså ökade hans rädsla för att någon skulle ta makten ifrån honom.

 

Kulturrevolutionen

Under 1966 lanserades ”den stora kulturrevolutionen” som skulle rensa det kinesiska samhället rent från ”gamla element” i form av tankar, byggnader, föremål, böcker och förstås individer. Det var en skräckens tid för många, inte minst akademiker, som blott på grund av sin högre utbildning förföljdes, torterades, sattes i fängelse och skickades ut på landsbygden.
Skolor och universitet stängdes och barn och ungdomar drog runt på gator utan att ha något att göra. Den drivande kraften i kulturrevolutionen var också just ungdomar, och de blev i sig en sådan rörelse att Mao till slut var tvungen att kalla in militär för att åter få lite ordning i samhället.
Man publicerade också en bok med citat av ordförande Mao som kom att kallades ”Maos lilla röda” och översattes till flera språk, även svenska (i 60-talets Sverige fanns ett antal människor med sympati för Mao Zedong, så kallade maoister, bland dem Jan Myrdal och Robert Aschberg).
Maos främsta syfte med kulturrevolutionen var förmodligen att befästa sin egen makt och många av hans tidigare kamrater i partiet – såsom Deng XiaoPing – skickades ut på landsbygden eller spärrades in. Hans evige ledsagare Zhou Enlao klarade sig dock. Kulturrevolutionen dog först med Mao 1976.


Mao i dagens Kina

Maos arv vilar ännu tungt över Kina. Hans porträtt hänger inte endast vid Himmelska Fridens torg, utan också i otaliga möteslokaler, caféer, restauranger och vardagsrum runtom i Kina. Mao Zedong är i många kinesers ögon fortfarande en hjälte och landsfader som räddade kineserna undan europeiskt kolonialstyre, japaner och feodalherrar. Han enade landet och gav kineserna åter sin värdighet.
Men bilden av Mao i Kina är inte rosenröd. De flesta kineser är medvetna om att kulturrevolutionen var ett ”stort misstag” (som det officiellt brukar heta) och att Mao inte begrep sig på ekonomi och inte drog sig för att rensa ut människor som möjligtvis skulle tänka subversiva tankar. Det fick man ju bittert erfara under katastrofala ekonomiska experiment som ”det stora språnget” (när landsbygden skulle industrialiseras) och de utrensningar som följde kampanjen ”låt hundra blommor blomma” (då alla uppmanades rikta kritik mot staten och partiet).
Direkt efter Maos död så riktades också kritik mot honom, även om den tyngsta skulden föll på hans fru och hennes kumpaner i ”de fyras gäng”. Dagens kineser är mycket mer intresserade av att tjäna pengar än att diskutera politik, och det är i viss mån tabu att rikta kritik mot ”den store rorsmannen”. Men minnet av Mao är på intet sätt endast positivt och i vissa kinesers sinnen var han framförallt en tyrann.

 

Mao-fakta kommer från:

http://www.kinaportalen.se/

 

Även en massa annan "Fakta om Kina" finns det på den sajten.

 

 

 

 

FÖRSTA BLOGGEN

(Kopierad) 

EFTER ATT VI KOM HEM!

26 November 2008.

 

NI HAO!

Betyder ungefär Hej eller

Hur mår du.

En vanlig hälsningsfras i Mittens Rike.

 

Min favoritlampa i Beijing.

 

Ja, nu är vi hemma efter ett äventyr som blir svårt att beskriva i ord .

Vi anlände till Hean vid tvåtiden inatt, efter att vi lämnat ett snötäckt Stockholm. Det var mycket mera snö på Arlanda än vad vi har här hemma. Syntes verkligen att det varit snökaos i huvudstaden.

 

Första stoppet blev Statoilmacken i stan, där jag handlade grillkorv och bröd...... Längtar faktiskt lite efter vanlig mat. Knepigt värre det här, för vi har Kina-tid i kroppen och efter att vi försökt sova ett par timmar, har både jag och Pensionären gett upp.

Ska packa ur våra väskor och försöka rätta till huvudet istället.

Jag har en fulltecknad skrivbok, som så småningom ska bli till en dagbok här på Zoomin. Det har också blivit över 300 bilder, som ska kollas och läggas in i Kina-galleriet, så nog har jag att göra........

 

Katterna ser ut att ha haft det kanon, bägge nästan rullar fram . De är också glada att se oss, bär sej nästan åt som hundar, svansarna går runt som propellrar och dom spinner så det hörs i hela huset!

 

Återkommer under dagen, efter flera kannor riktigt kaffe,  uppackning och sortering av både tvätt och intryck.......

 

 

 

PS.

Jag kommer från och med nu att kalla Peking för Beijing....... det är i stort sett bara Sverige, som envisas med att använda ordet Peking.

 

Snart 12.30

"Lokal tid"

 

Men, hade det här varit i Beijing, så hade vi troligen suttit på någon restaurang och ätit massor av kinesiska smårätter.......

Här på Hean blir det Makaroner och Falukorv, något som jag vet  kommer att stå på meny´n inte bara hos oss idag !

Efter maten blir det till att försöka sova, för nu närmar sej John Blund med stormsteg.

Jag har också laddat in en massa kort, men dom är inte kommenterade, det får bli lite senare, just nu är huvudet ganska tomt .

Dagboken skriver jag först i ett dokument, för att under de närmaste dagarna lägga in den på hemsidan.

 

GODNATT på en stund!

 

  

Mina inköpta Konkubiner,

som fick följa med hem till Sverige!

 

23.58

Nu är det snart en ny dag, och jag sitter här och är väldigt pigg! Inte så konstigt.... det lilla Godnattet blev 5 timmar långt !

Har i alla fall kommenterat en del kort, men det kommer mera ingående berättelser i Dagboken. Den tänker jag börja med imorgon, och jag har en känsla av att det kommer att bli ganska mycket som ska präntas ner. Det gäller bara att först försöka lägga alla intryck och guidningar på sitt rätta ställe i hjärnan.......

 

Jag kommer att avsluta natten med lite svensk TV. På hotellet hade vi TV med en hel massa kanaler, men bara två nyhetskanaler på engelska, resten var kinesiska såpoperor, väldig dramatiska, men helt obegripliga!

 

Tack för alla besök och Välkommen-hem-hälsningar !

När jag är klar med det här mastodontarbetet dyker jag upp hemma hos er igen.

 

Min vackra Cloisonnévas,

som också hamnade i resväskan!

 

Tillbaka till Start

 

 

 

.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingos blogg om

Side, Turkiet. 

   

 

      

     

 12/3-05-10/3-14

Uppdat. 21/3 2014

 

 

6/1-08-18/6-15

Uppdat. 25/6 2015

    

 

 

  

 6/5 2008

 

 

 15/8 2016

 

 

 

Uppdat. Dec. 2016